Search here...
TOP
Boeken Kinderboeken

AVI-boeken groep 3 | AVI-start, M3 en E3

AVI-niveau groep 3: AVI-start, M3 en E3 + leesbox

Kinderen beginnen voor het eerst echt te leren lezen op school in groep 3. Een goede start is dan ook belangrijk, en daarvoor zijn leuke boekjes cruciaal. Hier zijn tien AVI-boeken groep 3 voor de niveaus AVI-start, M3 en E3. Hier worden ook enkele voorbeelden gegeven van de moeilijkheid van de teksten.

AVI-start

Tim en Pim – Riet Wille

Tim en Pim, AVI-start boekje over Tim en zijn aap Pim.

Tim heeft een aap. Hij heet Pim. Ze gaan samen op stap. Onderweg verliest Pim het een en ander, maar dat komt goed als ze bij Roos aankomen. Het taalgebruik is eenvoudig, met korte eenlettergrepige woorden, AVI-Start. De tekst is op rijm, die door het gebruik van enkel eenvoudige woorden hier en daar wat geforceerd is. Door enkel het gebruik van de komma, de punt en het vraagteken is de interpunctie beperkt. Elke zin begint op een nieuwe regel en bestaat uit maximaal zes woorden. De tekst is in een duidelijke, zwarte schreefloze letter gedrukt boven of in een rustig gedeelte van de illustraties. Deze zijn vrolijk gekleurd en de emoties van de personen zijn er goed op te zien.

aap pim mag mee met tim.
tim ziet een doos.
wat zit er in?
een vis?
een bal?
nee, nee, nee!
lees maar mee.

Je koopt het boek hier.

Kas bijt de zon – Bette Westera & Claudia Verhelst

Kas bijt de zon: AVI-start niveau boekje over hond Kas op het strand.

Het is erg warm en Pip en Zip gaan lekker naar zee. Aan het strand zijn ook Ton en zijn hond Kas. Kas bijt de bal van Zip en Pip lek. Ton vindt dit niet leuk en geeft Kas straf. Aan het eind van de dag gaat Kas in zee achter de zon aan. Hij denkt dat dat ook een bal is. Het lukt Kas de zon te pakken. Kas wil de hete zon niet loslaten, maar voor een lekker bot en een blok kaas doet hij het toch. Nu kan de zon weer gaan schijnen. Leuk en origineel eerste leesboekje dat uitsluitend bestaat uit eenlettergrepige woorden, AVI-Start. Het is verlevendigd met de kleurrijke en vrolijke illustraties die bij dit soort boekjes horen. Ze beslaan een hele pagina en vullen de tekst aan. Opvallend is dat behalve Pip, Zip en Ton, de andere personages allemaal dieren zijn.

Je koopt hem hier.

 

Wat een lef! – Monique van der Zanden & Hélène Jorna

Wat een lef!, AVI-start niveau boekje over Eef in de bus.

Eef gaat met mam naar oom Bas. Zij gaan met de bus. In de bus zit boer Gijs met zijn kip. Maar ook Nel zit in de bus met haar kat en Bul, de hond. Dan gaat de kat achter de kip aan in de bus. Hond Bul ziet de kat. Dat gaat niet goed! Met zijn drieën maken ze de bij boos. Gelukkig heeft Eef lef. Bij verschillende onderdelen van de illustraties staan losse woordjes. De illustraties beslaan de hele pagina en soms zelfs twee. Het zijn vrolijke potloodtekeningen die ingekleurd zijn met heldere kleuren. De illustraties sluiten goed aan bij de tekst.

Je koopt hem hier.

 

M3

Mijn huis te koop! – Geronimo Stilton

Mijn huis te koop!, AVI-M3 boekje over en door Geronimo Stilton

De bekende muis Geronimo Stilton werkt op de redactie van de krant. Als hij hoort dat het kantoor te weinig geld heeft, verkoopt hij zijn huis. Maar het is een list van Rattie Ratmuis. Geronimo moet de stille basketballer Stef interviewen om zijn huis terug te krijgen, maar dat is een bijna onmogelijke opgave. De vlot lezende zinnen beginnen ieder op een nieuwe regel. Ze hebben geen hoofdletters, wel leestekens. Van de tekst is het merendeel gedrukt in een duidelijke, schreefloze letter. Soms worden woorden met meer lettergrepen gescheiden door een streepje (bijvoorbeeld op-staan). De muis is zowel de hoofdpersoon als de schrijver van de boeken. Er zijn veel personages en gebeurtenissen voor een eerste leesboek. Ook zijn sommigen voor de doelgroep te hoog gegrepen. In het boek zijn regelmatig drukke paginagrote kleurenillustraties die het verhaal prima ondersteunen. Het verhaal eindigt met een wijze les.

o nee!
geronimo moet zijn huis uit.
de bank zegt:
je hebt geen geld meer.
dus slaapt geronimo in het park.
dat is niet fijn!
ook niet voor zijn vis tom.
geronimo is bang.
wat moet hij doen?

Je koopt hem hier.

 

Poes Moos – Marianne Witte

Poes Moos, door Marianne Witte; AVI-niveau M3

 

Fin heeft twee hele lieve huisdieren. Moos is zijn poes en Toos is zijn kip. Als Fin bij oma gaat logeren, mogen Moos en Toos niet mee. Dat vinden ze niet leuk. Daarom stappen ze op de bus, op zoek naar het huis van oma.

Je koopt het boek hier.

 

Een lieve heks in mijn straat – Pieter van Oudheusden & Gert Stoop

Een lieve heks in mijn straat, AVI-M3 boek over een kind dat eerst bang is voor een "heks", maar haar later beter leert kennen.

Er staat een vreemd huis in de straat waar Fee woont. Voor het raam zit altijd een eenogige zwarte poes en er woont een vrouw met een vuurrode bos haar en een flaphoed. Gedachtig haar eigen naam, noemt Fee haar ‘heks’. Dan ontdekt Fee dat er niets griezeligs is aan deze ‘heks’, als ze Fee helpt om haar papa weer te vinden. De heks heet Griet en ze worden allemaal vrienden. Toch ziet Fee, als ze een kopje thee bij Griet thuis drinkt, een glazen bol… Geen hoofdletters, wel leestekens, bijna allemaal eenlettergrepige woorden en korte zinnen, soms in dialoog. Het verhaaltje is eenvoudig en aardige leesoefenstof. De vele vlot getekende kleurige illustraties ondersteunen de tekst goed.

Je koopt hem hier.

E3

Het reuzeleuke AVI lees en speelboek

Het reuzeleuke AVI lees en speelboek AVI 2, m3 en e3

 

Wil je graag veel oefenen om vlot te leren lezen? Hou je van een leuke mop? Ben je gek op puzzelen en raadsels oplossen?

Heb je drie keer ja geantwoord? Dan is dit boek zeker iets voor jou! Er staan maar liefst 6 boeiende verhalen op AVI-niveau in. Ideaal voor beginnende lezers zoals jij! Bovendien kun je je urenlang amuseren met de talloze doolhoven, rebussen, taalspelletjes, logische raadsels, moppen en nog veel meer! Leg je tablet of spelcomputer aan de kant, open dit leerzame boek en aan de slag!

Je koopt het boek hier.

 

Junior Suske en Wiske: Suske is een ezel! – Willy Vandersteen

Suske is een ezel!, Suske en Wiske moeten een show geven en Wiske weet wel iets te bedenken

Suske en Wiske gaan naar het park. Daar moet Wiske een show geven. Tobias wil graag helpen. Maar Wiske heeft een beter idee. De bekende stripverhalen van Suske en Wiske* van Willy Vandersteen zijn verschenen als kinderversie: een serie eerste leesboekjes met avonturen van Suske en Wiske als kleuters in de hoofdrol. De figuurtjes zijn afgeleid van de beroemde Suske en Wiske maar ze zijn molliger en kinderlijker getekend. Heldere, frisse, vrolijke tekeningen in prettige kleuren. Het tekenwerk is verzorgd door Jeff Broeckx en zorgt voor een Suske en Wiske-gevoel.

Je koopt hem hier.

 

De Taalbende – Leesbox AVI M3 en E3 – Emy Geyskens

De Taalbende- Leesbox AVI M3 en E3 door Emy Geyskens

 

Wie kent ‘De Taalbende’ nu niet? Deze leesmethode, ondersteund door het onderwijs, is top-of-mind als
het gaat om leren lezen. De AVI-boekenreeks van Bakermat is dan ook héél populair bij leerlingen, leerkrachten én ouders.

Je koopt het boek hier.

 

Gerelateerd:

 

Bron uitgelichte afbeelding: 123rf.com

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *