Search here...
TOP
Boeken Sci-Fi/Fantasy

Science Fiction boeken | Welke is jouw favoriet?

Science fiction dag; Overzicht van bekende en onbekende Science Fiction boeken

Morgen is het Science Fiction dag, en wat is er toepasselijker voor zo’n dag dan een overzicht met de beste Science Fiction boeken? Hier komen een aantal bekende, en minder bekende boeken waarvan je vast ooit wel eens hebt gehoord, maar die je misschien nog nooit gelezen hebt.

#1. 1984, George Orwell

Science Fiction dag; Bekende en minder bekende Science Fiction boeken; 1984 door George Orwell

We trappen het overzicht met Science Fiction boeken af met het boek 1984:

Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia. In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.

Het boek 1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.

“Toekomstmogelijkheden van een zo huiveringwekkende overtuigingskracht, dat het als een nachtmerrie in de geest van de lezer blijft voortleven.’ – Vrij Nederland

Je koopt het boek hier.

 

#2. De Naam van de Wind, Patrick Rothfuss

De naam van de wind, Patrick Rothfuss; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

‘Mijn naam is Kvothe. Ik heb prinsessen teruggestolen van slapende grafkoningen. Ik heb het stadje Trebon platgebrand. Ik heb de nacht doorgebracht met Felurian en ben met zowel mijn geest als mijn leven intact weer vertrokken. Ik werd van de universiteit gestuurd op jongere leeftijd dan de meeste mensen er worden toegelaten. Ik betreed paden in het maanlicht die anderen overdag niet eens durven te benoemen. Ik heb met goden gesproken, van vrouwen gehouden, en liederen geschreven die de minstrelen tot tranen roerden. Je hebt misschien van me gehoord.’

Zo begint een tot nu toe ongekend verhaal in de fantasyliteratuur. Het verhaal van een held, door hemzelf verteld. Het is een verhaal over verdriet, een verhaal over overleven, een verhaal over de zoektocht naar de zin van het leven en hoe die tocht, in combinatie met een ontembare wilskracht, de geboorte van een legende aankondigde.

Je koopt het boek hier.

 

#3. Harry Potter en de Steen der Wijzen, J.K. Rowling

Harry Potter en de Steen der Wijzen door JK Rowling; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

Die hard liefhebbers van Science Fiction boeken (lees wetenschap) vinden Harry Potter misschien meer tot de categorie Fantasy horen. Ik trek de lijn iets minder scherp en raad de boeken over Harry in dit overzicht van harte aan.

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Je koopt het boek hier.

 

#4. Ictiluni – Verhalen van de duelmeester 1e reeks, Bjorn Peeters

Ictiluni - Verhalen van de duelmeester door Bjorn Peeters; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

Keer terug naar de Ictiluni wereld van licht en macht. Een man die zichzelf De Duelmeester noemt, zwerft samen met zijn amani gezel van streek naar streek. Hij houdt van bier en vrouwen. Zij hecht meer belang aan goede manieren en behoorlijk betaald werk. De ene keer bloederig en droef, dan weer absurd en humoristisch. Aan avonturen ontbreekt het deze twee onwaarschijnlijke vrienden nooit!

Deze bundel bevat alle vijf verhalen uit de eerste reeks:

De cirkel van wraak
Een wijze strategie
Een soldatenwijsheid
Het verdriet in een kroes
Een gepaste straf

Met BONUS Ictiluni kortverhaal: Liefde Voor Muziek

Je koopt het boek hier.

 

#5. Frankenstein, Mary Shelly

Frankenstein, door Mary Shelly; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

Bij Frankenstein denken de meeste mensen aan het grote, groene monster met schroeven in zijn hoofd. Maar dat is niet het verhaal dat Mary Shelley in 1816 opschreef. Dat verhaal gaat over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein, die een levend wezen weet te creëren. Zijn schepping, het “monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop.

Je koopt het boek hier.

 

#6. Hemelbewijs, Bruce Buff

Hemelbewijs, door Bruce Buff; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

In de thriller ‘Hemelbewijs’ van Bruce Buff beweert een wetenschapper dat hij het bewijs heeft gevonden dat God bestaat.

Stephen Bishop, een gerenommeerde wetenschapper, neemt contact op met zijn oude vriend Dan Lawson. Stephen vertelt hem dat hij een baanbrekende DNA-ontdekking heeft gedaan, die het bewijs kan zijn voor de schepping. Hij heeft Dan nodig om deze kennis geheim te houden. Maar Dan vertrouwt het niet, en gelooft alleen in keihard bewijs. Als een van de experimenten totaal misgaat, rijzen er steeds meer vragen. Dan gaat wanhopig op zoek naar antwoorden.

Je koopt het boek hier.

 

#7. Op Zwart, Willem Bosch

Op Zwart, door Willem Bosch; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

Op plek 7 van Science Fiction boeken vind je het fascinerende boek Op zwart. De wereld stopt met draaien op 3 augustus 2010. Hoewel het vaststaat dat het ongeveer om halftwaalf ’s avonds gebeurt, wordt er nog jaren gediscussieerd over het exacte tijdstip. Toegegeven, het verschil tussen de officiële tijd van NASA en die van het Observatoire de Paris is maar 4,8 seconden. Toch blijkt dat genoeg voor een slepende wetenschappelijke vete. Bij het KNMI houden ze het op 23:27:19. Sindsdien zijn Nederlanders gewend geraakt aan het donker. Dat straatverlichting, warm water en medicijnen een luxe zijn en de grenzen tussen steden en landen gesloten. Iedereen lijkt zich aan te kunnen passen.

Iedereen, behalve Bram van der Stok, geschiedenisleraar uit Amsterdam. Bram pakt zijn spullen en gaat ervandoor. Onder de blokkade door die Amsterdam omringt, op de fiets over een uitgestorven A2 richting Rotterdam. Om daar stiekem aan boord te kruipen van een vrachtschip. Richting Amerika. Richting de zon. Richting Leslie.

Je koopt het boek hier.

 

#8. High-Rise, J.G. Ballard

High-Rise, door J.G. Ballard; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

‘Later, terwijl hij op zijn balkon de hond aan het opeten was…’ Zo begint J.G. Ballard zijn dystopische visie op het Londen van de jaren ’70. In een luxueuze torenflat van veertig verdiepingen ontstaat een klassenoorlog, met op de vijfentwintigste verdieping, te midden van de chaos, de arts Robert Laing. Na zijn scheiding verhuist hij naar de van alle gemakken voorziene flat: een gym, een supermarkt, een weelderige tuin op het dak, en hoe hoger je komt, hoe duurder de appartementen zijn.

Robert Laing valt al snel in de smaak bij zijn intrigerende bovenbuurvrouw Charlotte Melville, die met haar zoontje een verdieping boven hem woont. Op de onderste verdieping huist de documentairemaker Richard Wilder, die zo zijn eigen ideeën heeft over de bewoners van de bovenste regionen.

Het duurt niet lang voor de bewoners alleen nog maar oog hebben voor wat er in de flat gebeurt. Alle normen en waarden verdwijnen als sneeuw voor de zon en afgunst, lust en haat vieren hoogtij. High-Rise, op plek 8 in het overzicht van Science Fiction boeken, is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen.

Je koopt het hier.

 

#9. The hitchhiker’s Guide to the Galaxy – omnibus 1, Douglas Adams

The hitchhiker's Guide to the Galaxy - omnibus 1 door Douglas Adams; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boekenHet Hitchhiker’s guide to the galaxy (liftershandboek  naar het heelal) mag natuurlijk niet ontbreken in het overzicht van Science Fiction boeken. Als de aarde wordt opgeblazen omwille van de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. Hugo’s reisverslag wordt afgewisseld met -fragmenten uit het liftershandboek.

Deze omnibus bevat de eerste drie Hitchhiker-verhalen die Douglas Adams schreef: Het transgalactische liftershandboek, Het restaurant aan het einde van het heelal en Het leven, het heelal en de rest.

Je koopt het hier.

 

#10. In De Ban van de Ring, J.R.R. Tolkien

In de Ban van de Ring, door J.R.R. Tolkien; Science Fiction dag; Bekende en onbekende Science Fiction boeken

Last but not least in dit overzicht met Science Fiction boeken vinden we In de ban van de ring. Elfen, orks, tovenaars en hobbits – de indrukwekkende epische saga van J.R.R. Tolkien behoort, zeker na de films van Peter Jackson, inmiddels tot de klassiekers van de westerse cultuur. De complete trilogie inclusief de Aanhangsels nu op veler verzoek weer leverbaar in een luxe gebonden editie.

Je koopt het hier.

 

Uitgelichte afbeelding 123RF.com

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *