Search here...
TOP
Boeken Ouderschap

Temperamentvolle kinderen | Eva Bronsveld

Temperamentvolle kinderen Eva Bronsveld; Zo geef je het beste aan gevoelige intense kinderen met een sterke eigen wil

Na 4 jaar is het wel veilig om te zeggen dat wij temperamentvolle kinderen hebben. En ja, het opvoeden van een temperamentvol kind werkt toch net even wat anders dan het opvoeden van een kind met minder/zonder temperament. Dat vind ik gelukkig niet alleen, ik krijg hierin bijval van Eva Bronsveld, auteur van het boek Temperamentvolle kinderen. 

Verwachtingen bijstellen 

Toen mijn jongste zoon geboren werd (nu 4 jaar) heb ik al snel mijn verwachtingen bijgesteld. Nee, hij sliep niet in zijn eigen bedje. Sterker nog, de zeldzame momenten dat hij sliep deed hij dat alleen maar in mijn armen. Daarnaast ontwikkelde hij zich motorisch ontzettend snel, keek ontzettend veel om zich heen en had duidelijk last van FOMO (fear of missing out voor degenen die het begrip niet kennen).

Hoewel ik me had voorgenomen om me van niks en niemand wat aan te trekken bleek de praktijk weer eens weerbarstiger. En ondanks dat mijn man compleet achter mij stond (en nog altijd staat) voelde ik me zo nu en dan toch onzeker worden. Ik ging daarom op onderzoek uit en stuitte op de term temperamentvolle kinderen. Er bleek een Facebookgroep te zijn met meer moeders die tegen hetzelfde aanliepen als ik! Herkenning alom, halleluja! De groep was een lid rijker. Je vindt de groep Temperamentvolle kinderen hier.

 

Temperamentvolle kinderen

Pas in deze Facebookgroep (en in Kiind magazine waar ik toen ook kennis mee maakte) hoor ik van Eva Bronsveld, opvoed-, en onderwijsspecialist. Ik leer dat ze het boek Temperamentvolle kinderen geschreven heeft en het boek staat dan ook al snel bovenaan mijn “must read-lijstje”. Het heeft even geduurd, maar ik heb hem nu dan toch echt uit! Tijd om mijn bevindingen met jou te delen!

Al tijdens het lezen van de inleiding schieten me de tranen in de ogen, wat een herkenning! En, ook al wist ik het stiekem al wel, het is fijn om bevestigd te krijgen dat het niet aan mij of de manier van opvoeden ligt. Nee, een temperamentvol kind heeft gewoon echt meer nodig van zijn opvoeders, om zich staande te kunnen houden in de wereld.

 

Wat leer je door het lezen van Temperamentvolle kinderen?

Na het voorwoord wordt er uitgelegd wat temperamentvolle kinderen zijn, wat ze nodig hebben en wat ze lastig vinden. Je bereikt bij een temperamentvol kind het meeste door met hem samen te werken. Maar dat is nog best lastig. Gelukkig geeft Eva Bronsveld de nodige tips om goed met je kind te leren samenwerken.

Daarnaast is er ook aandacht voor jou als ouder van een temperamentvol kind. Want hoe vaak heb je niet te horen gekregen dat het gedrag van je kind te wijten is aan de opvoeding? Je krijgt ook tips om met reacties van anderen om te gaan. En met jezelf… want als je kind over een flink temperament beschikt dan is de kans groot dat jij en de vader (of beide?) ook veel temperament hebben.

In het laatste hoofdstuk worden een aantal voor temperamentvolle kinderen lastige, maar veel voorkomende situaties geschetst. Zo komen zaken als eten, feestjes/bezoek aan bod, maar ook Sinterklaas en een bezoek aan het ziekenhuis besproken.

 

Conclusie over het boek Temperamentvolle kinderen

Temperamentvol of niet, heb jij veel strijd met je kind dan is dit het goede boek om te lezen. Er wordt namelijk niet zozeer naar het kind gekeken, maar hoe jij er op in kunt spelen. Daarnaast staan er in het boek veel praktische voorbeelden met tips om in een bepaalde situatie te handelen. En heb je de neiging om snel te ontploffen omdat je zelf ook temperamentvol bent? Blader dan direct door naar pagina 149. Daar leer je om zelf rustig te blijven!

 

Keep calm and relax

 

Heb jij temperamentvolle kinderen?

 

Lees meer uit de categorie Ouderschap

Gera Stockschen

In steekwoorden omschrijf je mij het beste als: boekenwurm, blogger, virtueel assistent. Bovenal vrouw van de liefste en moeder van de 4 leukste kinderen. Ook nog eens gek op eten en een echte levensgenieter die moeilijk stil kan zitten.

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *